Letbanen

Letbanen 01

Letbanen åbner i 2017. Først starter driften på strækningen Aarhus H - Aarhus Universitet - Aarhus Universitetshospital i Skejby. Derefter åbner driften på strækningen Odder - Aarhus og til sidst strækningen Grenaa - Aarhus. 

Mens Aarhus Nærbane er lukket - og indtil Letbanen åbner, kører der både  nye og eksisterende busruter på strækningerne Odder - Aarhus og Grenaa - Aarhus.

Herunder kan du læse mere om Letbanen: 

Ruteforløb


Første etape af Letbanen forvandler Aarhus Nærbane, fra Odder til Grenaa, til en eldrevet letbane. Den eksisterende bane forbindes med et nyt letbanespor fra Lystrup via Skejby, Randersvej og Dokk1 og ind til Aarhus Hovedbanegård.

Letbanen gør det både nemt og bekvemt at komme frem og tilbage mellem byer og arbejdspladser i Odder, Aarhus, Syddjurs og Norddjurs Kommuner.

Her kan du se et oversigtskort over hele Letbanens ruteforløb.

Etape 1 Rutefoering

Hent kort som pdf

Standsningssteder


I alt bliver Letbanen cirka 110 kilometer lang. Den nye strækning fra Aarhus H til Lystrup består af 12 kilometer nye letbanespor, og strækningen mellem Grenaa og Odder udgør omkring 100 kilometer. 

Letbanen får i alt 49 standsningssteder, som består af Aarhus Nærbanes nuværende stationer samt 17 standsningssteder på den nye strækning.

Der er planlagt nye standsningssteder i Thorsager og Hessel, der forventes at åbne i slutningen af 2017.

Ændring af standsningssteder kan forekomme. 

Herunder kan du se en grafisk oversigt over linjerne med standsningssteder.

Letbanens Etape 1 Sildeben

Hent oversigten som pdf

Køreplaner


Det bliver nemt og bekvemt at rejse med Letbanen, som får hyppige afgange og kører i sit eget spor og dermed undgår at holde i kø mellem biler og busser. Det gør det også nemmere at overholde køreplanen.

Letbanen forventes at køre otte gange i timen på den mest centrale strækning fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i Skejby. Her bliver der med andre ord 7-8 minutter mellem hver afgang.

Også på strækningerne, Odder - Aarhus og Grenaa - Aarhus, bliver der flere afgange. Kunder i fx Lystrup, Tranbjerg og Mårslet kan se frem til en fordobling af afgange fra to til fire afgange i timen i dagtimerne, mens fordoblingen af afgange i fx Ryomgård og Grenaa går fra én til to afgange i timen i myldretiden.

Letbanen betyder også, at kunder, der rejser fra syd (Odder) kan køre direkte til Skejby. Rejsende fra nord (Grenaa) kan vælge enten at køre direkte til Aarhus centrum som i dag via Risskov eller skifte letbanelinje i Lystrup og fortsætte til Skejby og Aarhus midtby via Randersvej. 

De endelige køreplaner er ikke klar endnu. De forventes at ligge klar samtidig med køreplanerne for busserne, som er i høring i starten af 2017.


Forventet antal afgange i myldretiden:

  • 8 afgange i timen mellem Aarhus H og Aarhus Universitetshospital
  • 4 afgange i timen mellem Aarhus H og Lisbjerg (heraf 2 til Lisbjergskolen)
  • 5 afgange i timen mellem Aarhus H og Lystrup (2 via Skejby og 3 via Risskov)
  • 2 afgange i timen mellem Grenaa og Mårslet via Risskov
  • 4 afgange i timen mellem Mårslet og Lystrup (2 via Skejby og 2 via Risskov)
  • 3 afgange i timen mellem Odder og Lystrup (2 via Skejby og 1 via Risskov)
  • 2 afgange i timen fra Ryomgård i begge retninger
  • 2 afgange i timen fra Hornslet i begge retninger

På illustrationen herunder kan du se, hvor mange afgange der forventes at blive i timen på de forskellige strækninger, samt hvor lang tid turen forventes at tage til Aarhus H.

Letbanen Frekvenskort Myldretid Og Dagtimer

Hent illustrationen som pdf

Busserne


Med indførelsen af Letbanen bliver busnettet i og omkring Aarhus ændret, så bybusser, regionalbusser og Letbanen tilsammen danner en sammenhængende kollektiv trafik i Aarhus og omegn.

Læs mere i Kollektiv Trafikplan 2017 for Aarhusområdet 

Priser og billetter


I Letbanen gælder de samme priser og billetter som i busserne i Midttrafik.

Priser

Billetter

På Letbanens nye standsningssteder bliver der opsat rejsekort-billetautomater, hvor man kan købe kontantbilletter med betalingskort og tanke sit rejsekort op. Check ind og ud sker på perronen.

Det bliver også muligt at købe billetter i Midttrafik app

Brug billetguiden til at finde den billet, der passer bedst til dig.

Rejsebestemmelser


I Letbanen gælder de samme rejsebestemmelser som i busserne i Midttrafik.

Der gælder dog særlige regler for at medbringe cykel i Letbanen:
 
Almindelige cykler
Kan medbringes mod køb af cykelbillet, dog ikke på strækningen mellem de to standsningssteder Skolebakken og Universitetshospitalet i tidsrummet kl. 7.00 - 9.00 og kl. 15.00 - 17.00. 

Foldecykler
Kan medbringes gratis på alle strækninger og i alle tidsrum. Medbringning af foldecykler er underlagt samme regler som for medbringning af bagage

Rejsebestemmelserne er ved at blive opdateret ift. Letbanen. 

Se de samlede rejsebestemmelser her

Information og kundeservice


Letbanen bliver en del at den kollektive trafik under Midttrafik sammen med bl.a. by- og regionalbusser, X Busser og Flextur, og Midttrafik vil derfor også stå for markedsføring og information om Letbanen.

Når Letbanen åbner, er det Midttrafik du skal kontakte, hvis du har spørgsmål til Letbanens køreplaner, priser, billetter, rejseregler, trafikinformation osv.

Midttrafik Kundeservice

Anlægsarbejdet


Hvis du er interesseret i at følge med i, hvordan anlægget af Letbanen forløber, kan du følge med på letbanen.dk/anlaeg

 

Gettyimages 467144290

 
Cookiepolitik
Facebook tab
Google+